vrijdag 29 maart 2019

Lenteliedje


Een nieuwe lente vouwt zich uit:
ik wil dat mijn bezield geluid
herinnert aan de hof van Eden.
Maar houdt men het voor straatgefluit
dan ben ik ook niet ontevreden.
.w.

14,2km - 10 hm - 3 kg - 2u45 -  5,1 km/u - 1130 cal


   

    grote ereprijs            (veronica persica)                                     zwarte graafbij


 
                                                                                     sleedoorn  (prunus spinosa)

                                             nestzoekende koningin van de steenhommel

wedergeboorte van de witte paardenkastanje (aesculus hippocastanum)



donderdag 28 maart 2019

van voogd tot stapper


 



De bij"rivier" van de Maas die luistert naar de naam Tailfer heeft bij Lustin en Sart-Bernard, ten zuiden van Namur, een mooie vallei uitgeschuurd. Startpunt voor de staptocht was de Chateau-Ferme d'Arche, waar de GR 575 passeert. We zien op de foto's veel maretak, een vossenhol, een paar bijbeekjes, een everzwijnenbad, …
Hoewel maar 10 km (met 6kg) gestapt speelden de knieën aan het einde wat op, te wijten allicht aan de 420 hm. Ook voor het eerst het gevoel weer ervaren alleen door een woud te klauteren zonder aanduidingen, wat radeloos op zoek naar het juiste pad. Dat was dus een eerste echte training voor het serieuze werk dat ons wacht.
Hoe was ik daar terecht gekomen? Als voogd van niet-begeleide buitenlandse minderjarigen had ik een belangrijk gesprek in het I.L.A. 'Les Hirondelles' in Maillen tegen de middag, daarna ontpopte de voogd zich tot stapper ...




dinsdag 26 maart 2019

van desktop naar smartphone

Voor het eerst een (willekeurige) foto vanaf de smartphone naar de blog geïmporteerd.
Test.r

maandag 25 maart 2019

door landschap laveren ...

… langs lange lanen
                     OsmAnd :   17,2 km - 10 kg - 6,07 km/u       RouteYou : 12,8 km - 4,5 km/u

zondag 24 maart 2019

Zo'n 1400 jaren geleden ...

... was er hommeles in Bagdad met verre gevolgen voor West-Europa, zo kan je de aankomst van de Arabieren in 711 in Spanje wel beschrijven. Abd-Al-Rahman was een prins uit de Omajjaden-dynastie in Bagdad die de dans ontsprong toen er daar gemoord werd dat het een lieve lust was, om de volgende dynastie, de Abbasiden, aan de macht te brengen. De 20-jarige prins was met zijn broer in de Eufraat gesprongen om hun achtervolgers af te schudden maar aan de overzijde luisterde zijn 13-jarige broer naar de beloften van de soldaten en hij keerde terug... om ter plaatse onthoofd te worden. De oudere broer Abd-Al-Rahman zwierf zes jaar rond in Noord-Afrika, beschermd door het berbervolk waaruit zijn moeder afkomstig was, voordat hij met een klein leger aanhangers naar Spanje overstak en daar opnieuw de Omajjaden-dynastie oprichtte die in Bagdad was verdreven. Cordoba, dat ooit door de Feniciërs gesticht was als 'Kurtuba', de goede stad, werd onder de Romeinen als 'Corduba' tot hoofdstad van hun provincie Baetrica gemaakt; en hoewel de Visigothen kozen voor Toledo als hun hoofdstad bleef 'Kordhoba' een zeer belangrijk administratief centrum, dus de Arabieren wisten meteen wat hún hoofdstad worden zou. Abd-Al-Rahman de Eerste werd aldus de eerste emir van het Spaanse Omajjadenrijk (711 - 1031) en vrij snel liet hij de gigantische Grote Moskee bouwen die we nu nog vol bewondering kunnen aanschouwen in Cordoba.
Maar hoe zijn dan de Joden in Spanje terecht gekomen? Onder de Romeinse overheersing in Judea werd hun land bij de provincie Syrië gevoegd, en toen in 68 BC de Joden in opstand kwamen sloeg generaal Titus - later keizer - de opstand neer door Jeruzalem te veroveren. In de 2e eeuw werd alweer een Joodse opstand neer geslagen, door keizer Hadrianus, en hij verdreef de Joden uit het hele gebied rondom Jeruzalem. Door al deze nederlagen en tegenslagen trokken de Joden massaal weg uit Judea, of zij werden als slaven verkocht en kwamen zo op het landgoed van een Romeinse generaal of rijke kwast o.a. in Spanje terecht. De omvang van de Joodse bevolking in Spanje was aanzienlijk, en uit opgravingen in de buurt van Elche bij Alicante is gebleken dat hier de eerste synagoge heeft gestaan, uit de vierde eeuw.

Onder de Visigotische koning Erivigio, die in 681 de gedwongen christelijke doop voor de Joden afkondigde, ging de situatie er voor de Joodse bevolking zó slecht uitzien dat velen al naar Noord-Afrika waren uitgeweken. Een nieuw hoogtepunt in de Joodse vervolging werd bereikt onder koning Egica, die als maatregel van het 16e concilie van Toledo aan de Joden verbood om nog handel te drijven met christenen én om hun geloof te belijden. Hun kinderen werden hen ontnomen vanaf zeven jaar om hen in christelijke gezinnen op te voeden. 
In het licht van deze verschrikkelijke onrechtvaar­dig­heden kan men wel begrijpen dat de Joden in Spanje 'applaudiseerden' bij de inval van de Arabieren in april 711. Een leger van amper 7000 soldaten, in hoofdzaak Berbers, onder leiding van Tariq-bin-Ziyad, kon ongehinderd door Zuid-Spanje oprukken, want koning Roderik had het héél druk in het Noorden met zijn strijd tegen Baskische troepen. Het is naar de legeraanvoerder Tariq dat het eerste door moslims bezette Europese gebied werd genoemd: de Berg van Tariq of Jebel-al-Tariq werd later Gibraltar.









zaterdag 23 maart 2019

14 jaar geleden

Intussen zijn er enkele berichtjes op de GSM binnengelopen van de vrienden die naar het zuiden afzakken, naar de afgesproken plek in Ripoll, nog een hele eind gaans.
Een steile afdaling door jong kreupelhout             brengt me op de bodem van de vallei, 
waar het brugje over de stroom slechts uit 
twee boomstammen bestaat. Daarna een 
bijna vlakke pista tot aan de carretera C151, 
waar de intieme stilte van het gebergte 
wordt overspoeld door het geraas van auto's. 
Eén kilometer lang,deels rugwaarts stappend om te liften, vervloek ik de automobilisten die wuiven uit leedvermaak en weigeren op de rem te staan. In dit niemandsland staat daar plots Hostal Rama, een grote parking en een terras. Omdat de GR1 parallel aan deze gekkenweg loopt kan ik net zo goed naar Herman en Anita seinen dat ze mij hier komen oppikken, amper 5km buiten Ripoll. Intussen kan ik een medio litro naar binnen hijsen en het dagboek aanvullen. Dáár zijn ze! Blij weerzien, de warme knuffels en nog snel de traan wegpinken die zij onbegrijpend aankijken.
"Waw, dat doet zó'n deugd. Ik ben zo lang alleen geweest."
"Maar het is amper anderhalve week? Gaat het wel goed met jou?"
"Jaja, bedankt, Anita, dat je zo'n mooi pakje hebt meegebracht."  En ik wijs naar Herman.
Er wordt wat afgekletst, te snel, te veel. De stem schuurt na een tijdje, niet meer aan praten gewend.

 

Gisteren tijdens de vrijdagse poetsbeurt thuis komt Herman binnen gewandeld met het nieuws dat hij beslist heeft om toch niet mee te wandelen tijdens de derde week in Aragon. De test van dinsdag heeft hem doen inzien dat het lichaam zo'n zware fysieke inspanning, dag na dag, met zovele hoogtemeters, niet meer voor hem is. Droefenis bij beiden.
In 2005 op de GR1 in Catalonië stapten wij samen van Ripoll tot Sant Llorenç de Morunys.

Op de carretera van Sant Llorenç naar Berga zoeken wij een schaduwrijke plek. Ik zak neer, gooi de schoenen en het hemd af, Herman blijft rondjes draaien zoals steeds. Hier moeten we afscheid nemen. Veel stilte. Heel soms een auto.
"Dat was het dan, man. Van hier af moet je gaan. Alleen."
"Weet je, Herman: zonder jou had ik deze tocht niet kunnen volmaken. Alles wat pijn deed vóór jij kwam is nu verdwenen."  Deze knuffel duurt langer dan anders.
"Doe ze thuis de groeten, en zeg dat het nu wel lukken zal."
Hij stapt naar beneden, verdwijnt achter de bocht. Boven de bergkam cirkelt een vale gier, als om hem uit te wuiven. Ik stap naar boven, tranen in de ogen.





woensdag 20 maart 2019

de eerste staptocht in groep

Gisteren gespten wij met z'n drieën de rugzak om in Roborst: Herman en Jo stapten voor het eerst mee, benieuwd of zij de geplande 19,7 km en 220 hm wel zouden aankunnen. Het werden er minder.

               Sint-Goriks-Oudenhove    
                                
                                                          Michelbeke                                                   Elst

Het verliep allemaal héél gemoedelijk, de snelheid van de groep lag vrij laag, gelukkig, want er werd veel gebabbeld en gestopt om van de schoonheid van de vroege lente in de Vlaamse Ardennen volop te genieten of om uitglijdend en op onzekere benen langs modderige hellende paadjes te balanceren.  Alweer heeft vriendje OsmAnd ons een getal door de neus geboord wat achteraf moest bijgesteld worden door RouteYou: niet 21km maar 17,4km, van 10u15 tot 16u15, 190 hm, gemiddeld 3,48/u -  met een uur stoppen voor rust, eten en drinken, de auditieve (vink, grote lijster, roodborst, enz) en de visuele observaties, en de occasionele voetverzorging. 
Zo keken we héél raar op, in het populierenbos beneden in Sint-Blasius-Boekel, van een groepsgebeuren in de boomtoppen, waar wel een vijftien nesten tegelijk in de steigers stonden van... roeken. Het zijn koloniebroeders, dus dat zou kunnen, al slaagde ik er niet in met dit kleine verrekijkertje om ze in hun druk gedoe voor 100% zeker te onderscheiden van zwarte kraaien, maar zouden die wel met zovele koppels tegelijkertijd en dicht bijeen nesten bouwen?
De plantenrijkdom overspoelde ons onderweg ook met z'n prille bloesems van speenkruid, bosanemoon, uitgezaaide paaslelies,sporkenhout. Ik zal het in een andere post nog hebben over determinatie van planten op de nieuwe, elektronische manier.

Wijlegem

De verstramde benen en oververhitte voeten konden we uitstrekken onder de goed gedekte tafel bij Anny, waarop de aalbessentaart werd doorgespoeld met La Trappe Quadrupel of Blond of een glaasje rosé: rarara, wie nuttigde wat van ons drieën?


zwarte humor op rijm...

... kan je niet alleen in een poëziebundel maar ook op staptocht tegen komen:


dinsdag 19 maart 2019

de stapper en zijn volgers

   

Intussen het boek aan het lezen van de kinesist die elke dag op zijn blog beschreef hoe zijn camino naar Santiago was verlopen, gestart in Herent bij Leuven op 28 april 2018. Hij werd op zijn tocht begeleid door zijn vriend Walter met mobilhome, zodat hij kost en inwoon elke avond spotgoedkoop tussen de tanden en onder z'n rug kon appreciëren. Hij vond het originele idee om achteraf in zijn boek over de tocht elke stapdag af te wisselen met een anekdote uit zijn 40 jaren ervaring met patiënten in zijn praktijk: ludieke en dramatische en onbenullige vertelsels, die alle samen een zéér afwisselend en boeiend geheel vormen.
Hij schrijft op pag.43. Samen vonden wij het berichtje van Pierre en Jette zo fantastisch lief. Ze willen Walter voordragen voor een ster van de Michelin omwille van zijn "asperges à la flamande". Een heel goed initiatief, maar wacht tot eind juni, want anders ben ik mijn chef-kok kwijt. Tof dat jullie via de foto's op mijn blog ook zo goed de reis kunnen volgen.
Mag ik nog gauw tussen de regels door vermelden dat ik op zendingen zonder vermelding van de afzender echt niet zal reageren.
Dat laatste wou ik dus ook gezegd hebben over deze blog: een middenvinger zal volstaan...




zaterdag 16 maart 2019

terug naar Merelbeke

even uitwaaien op zaterdag: zonder stokken - 7 kg - 14 km - 3u10' - 4,4 km/u

   
          wilde kers of  boskriek                      groot hoefblad (Petasites hybridus)

  
   ribes sanguineum                            Japanse sierkers (Prunus serrulata)


   

                                de Melsenbeek bij Langeweide                                               gevonden


thuis op de website www.routeyou.com toch maar eens het gewandelde traject uitgetekend, om tot m'n frustratie vast te stellen dat het slechts 11 km bedraagt. De vriendschap met OsmAnd is nog pril en hij bedriegt me al 😡😠

                                                                                      de storm van 10 maart (41j huwelijk)
                         

vrijdag 15 maart 2019

Heuvelgem 100km/u


de Boekels en de Horebekes (10/03 - 16km)

Terwijl vader moederziel alleen (of met twee) door de Aragonese Pyreneeën voortstrompelt zullen de zonen de Albanese Alpen met hun wolvenroedel (9 in totaal) gezwind doorkruisen, vandaar de winderige woorden 'dát zijn de bergen' in Albanees en het Servisch (dikke vrienden die twee)...

woensdag 13 maart 2019

de zegen van Agapi ...


... zal de stapper niet krijgen ...



to camino or not to camino, that's the question


GR 1 Aragón 1 Puente de Montañana - Castigaleu   montrebei3
                                    Montañana (1st day in Aragon)          Mont-Rebei (border Catalunya-Aragon)

The GR1 continues to be the loneliest trail we have ever walked. We see no-one  on the trail from one week to the next, in fact, given the remoteness and tumbledown nature of it in places, I wonder when the last person before us actually did walk it….maybe it was the guidebook author (John Hayes) a couple of years ago! Waymarking improved a lot though as we travelled west through the ranges of the Sierra de Guara, the GR1 coinciding for several days with the regional route ‘Camino Natural Hoya de Huesca’ and a branch of the Camino de Santiago. Being on part if an ‘official’ pilgrim Camino also meant that we enjoyed some additional benefits such as water fuentes and small benches by the trailside and recognition/understanding from locals in the villages. Interestingly, people seem to identify with the idea of walking as a pilgrim on a Camino to Santiago, whereas walking long distance on the GR1 elicits little response. I think this is a cultural thing, where walking a Camino as a pilgrim is understood because it is a tradition, but long distance hiking as a way to travel and experience is not.    
  
At the time, it was a big decision to interrupt our GR1 journey, because 7 continuous weeks of walking through remote landscapes and living simply had resulted in a progressive deepening of our experience that we did not want to loose. But we needn’t have worried. During the time we were away from the trail, our minds would always drift back there and in a strange way we stayed connected to it. The long and subtle GR1 has slowed us down and shifted our perspective in quite a profound way, creating a psychological distance between us and the so called ‘real world’ that we returned to for 2 weeks.
Rebecca&Barry   www.wildpilgrims.com

zaterdag 9 maart 2019

de trekweg bevrijd


vertel geen verhalen van morgen van later
wie weet wat wij weerloos zullen worden
slaan wij onze riemen gevoelloos op 't water
staan langs ons pad toch de verkeerde borden

luister naar strofes van dan van verleden
wil 't welwillend oor zich er wel toe lenen
wij volgden die wegen maar welke vermeden
van dagen die schrijnen van nachten die wenen

in 't oosten staan windmolens ons aan te wieken
zij blazen in 't brein alle sporen te loor
laat heimwee noch droefenis mijn hart verzieken
de trekweg bevrijd brengt vreugde naar voor

met open geest en mond

 
de eerste bosanemonen
[8/03 - van Merelbeke kerk tot Impe kerk: 23km, 5u]

Hij rijdt voorbij en kijkt opzij naar de stokkenstapper, hij draait aan 't stuur en keert terug. Net vóór ik de Conversatiewegel instap spreekt hij me aan, vanop zijn rollator: "Gaat dat beter met die stokken?" Hij luistert heel aandachtig naar de uiteenzetting over nordic walking, over de trainingen voor de staptocht, over het gebruik van OsmAnd als wandelgids. Dan noteert hij in de smartphone het adres van de blog. 
bordjes van de trage wegen: niet op Google Maps te vinden

Sommige vrienden zeggen mij dat zij er op reis een hekel aan hebben om onbekenden, om autochtonen aan te spreken. Als je met open geest op staptocht trekt, dan gaat als vanzelf ook de mond open, van verbazing en voor sociaal contact. Natuurlijk is niet elke autochtoon even sterk geïnteresseerd in die toevallige passant: 

vrijdag 8 maart 2019

Zo'n 4200 jaar geleden ...




... floreerde op dat immense schiereiland bezuiden de Pyreneeën, aan de monding van de Guadalquivir, een bronstijdcultuur in de havenstad Tartessos, die een link zou gehad hebben met het Minoïsche volk op Kreta. De Tartessiërs breidden zich eerst uit langs de westkust over Portugal tot in Galicië en daarna over de zuidelijke kusten. In de 11e eeuw BC had dit volk zich al verspreid langs het oosten tot voorbij Murcia. Die uitbreiding had­den de Tartessiërs vooral te danken aan hun niet aflatende zoektocht naar tinmijnen. Langs de oostkust kwamen zij in aanraking met de Iberiërs. Beide volkeren, onafhankelijk van elkaar, dreven handel met de Feniciërs en de Grieken, waardoor havens en handelsposten op de Middelandse zee­kust opbloeiden. Vanaf de 9e eeuw BC sijpelden uit centraal Europa Kelten binnen over de Pyreneeën. Zij zwermden uit over de meseta en naar het westen. In de eeuwen daarna ontstond een 'versmelting' van Kelten en Iberiërs tot het Keltiberische volk.                                        https://www.bing.com/videos/search?q=Tartessos&view=detail&mid=88FAE96E80FCCA89A7E988FAE96E80FCCA89A7E9&FORM=VIRE                                
De bronafbeelding bekijken
koning Argantonio van Tartessos

Op de andere oever van de Middelandse Zee, in Noord-Afrika, groeit in de 4e en 3e eeuw BC de stadsstaat Carthago, eveneens een Fenicische kolonie, uit tot een sterke macht met expansiedrift. Hun legers steken de straat van Gibraltar, amper 15km op zijn smalst, over en verslaan de Tartessiërs. De Carthagers trekken in de 3e eeuw steeds verder door langs de oostkust, waar intussen de Romeinen vanuit het Noorden afdalen tot voorbij de monding van de Ebro. De zeer belangrijke haven Saguntum (boven Valencia) wordt door de Carthagers belegerd (219-218) wat leidt tot de Tweede Punische Oorlog tegen Rome. We weten wie in hier aan het langste eind trekt. Rome wandelt met zijn legers verder door het binnenland en 'pacificeert' de rest van de bevolking, tot Cantabrië en Asturias in 19 BC als laatste gebieden worden toegevoegd aan het nieuwe Romeinse wingewest 'Hispania'. Aan de andere kant van de Middellandse zee wordt een kind geboren uit een maagd, en het kind wordt een profeet, de zoveelste. Nog in dezelfde eeuw verspreiden de volgelingen van deze profeet een nieuwe godsdienst, ook de zoveelste, over het hele gebied rond de Mare Nostrum, tot in Hispania. De Keltiberiërs, na 'versmelting' met de Romeinen, worden christenen.




woensdag 6 maart 2019

accomodatie op de GR1


Accomodatie op GR1 Aragon (prijs per kamer)

[mobiel begint met 6, vast toestel met 9]



Datum
Plaats
naam/website
vr 3/05
vliegtuig Zaragoza +
bus naar Puente de Montañana
www.hostalcondes.com : telefonische reservatie OK
... He estado hospedado en este hostal. Muy bien y económico. (Tel 974542194)
zat 4/05
Castigaleu (19,1km)
4 casas: geen enkele vrij, of te groot, of te duur + 11km Z in Tolva 1 casa en taxidienst maar zij antwoorden niet op mails
zat 4/05
Lascuarre
(6,7km langs de A2613)
1) https://www.miscasasrurales. com/casas-rurales/casa-lombardo/8294      € 65   -  geen antwoord
2) www.casacatones.com     (974544256) = reservatie OK
zo 5/05
Graus (21,5 km)
www.alberguedegraus.es  € 15/p (ontbijt!)  € 23 reserv. mét avondmaal  OK
ma 6/05
Salinas de Trillo (26km)
He estado alojado en Casa Bielsa. Estupendo lugar, muy bien atendido y buena cocina (telef. 974341069 y 689765161) Muchos saludos para Mª Jesus y José Manuel, muy buenos amigos.
di 7/05
Tierrantona (16km)
1) casa Escartín (974507021)     6 habit.
2) www.casapuyuelo.com  (974-48 61 40)   € 45
woe 8/05
Liguërre de Cinca (16,5km)
1) www.liguerredecinca.com  (site under construction)
Mesón de Liguerre en el antiguo pueblo donde Ana en recepción te atenderá con mucha amabilidad. Insisto, mejor en el viejo pueblo que en el camping.
2) in Abizanda (+3km) https://www. lademba.com (974 94 25 00)  € 80  (eso es demasiado caro)
do 9/05
rust
?
vr 10/05
Paúles de Sarsa (24,5km)
https://casa-el-condor.business.site (650148297)  € 42 met eten.
Yo me alojé en Casa Rural de Fina (Telef. 974343132) me atendió Raúl con mucha amabilidad.
zat 11/05
Nazare (dood dorp) 21km
Slapen onder de sterren of in de Romaanse kerk (ruïne)
zo 12/05
Nocito (16km)
1) http://refuge-san-urbez.com   (974340142)  € 38 halfpension
Aquí me alojé, tienen buenas instalaciones y buena cocina.
3) https://www.lamallata.com/fr  (608832491) € 50
ma 13/05
Arguis (19km)
di 14/05
Bolea (19,5km)
1) albergue A Gargalé  (625556688 )
2) Casa do Majo (www.turispain.com)     (974272244)
3) casa Rufino (974 272 505) (www.booking.com)


vertrek Jo 's avonds?
woe 15/05
Loarre (11km +
3km naar castillo)
1) www.hospederiadeloarre.com  (974382706)
2) www.elcallejondeandrese.com  (974382735)
3) www.casapepico.com  (974382616)
do 16/05
Murillo de Gallego (19km)
1) https://www.armalygal-camping.com  (974383005) € 105 bungalow 1N (piscina!)
2) https://www.panoramicalosmallos.com/Web/Mapa/w/nl-NL             (974383026)
vr 17/05
rust in Murillo of Aguero (4km verder)
Me alojé aquí Casa Camilo (974 380121) me atendió Adela


aankomst H./J. 's namiddags?
zat 18/05
Biel (25km)
www.laslezas.com (695406000)
Me alojé en Casa Puri, un apartamento muy económico.
zo 19/05
Petilla de Aragón (21km)
Santiago Ramon y Cajal (948925060)
ma 20/05
Sos del Rey Catolico (14km)
1)       1) Hostal las Coronas (948888408)
Aquí me alojé atendido por Fernando. Buena cocina y atención (Tel. 948888408   -   fernando@lascoronas.e.telefonica.net)
2) albergue JH (948888480)
 di 21/05
carretera à Sanguësa (13km)
met taxi naar Sanguësa: veel accom. (11km),
2) Hostal Rutal JP (948871693 + 650669547)  € 55
woe 22/05
taxi nr carr. => stappen naar Ujué
Isolina Jurio (948739037) + Casa El Chofer (948739011)
Me alojé en El Chofer Mirentxu (Tel. 948739011)
Dale saludos de mi parte a Mirentxu.
do 23/05
nr Zaragoza
albergue La Posada del Comendador € 16 (JH)
vr 24/05
vliegtuig
naar Charleroi (10u-12u)