donderdag 9 mei 2019

con pan y con vino se anda el camino


De Grieken situeerde de oorsprong van de wijnbouw op een onbepaalde plek in de Middellandse Zee en kenden de verdienste van zijn ontdekking toe aan Dionysos, die in de mythologie van de Romeinen Bacchus werd genoemd. De ontdekking van amforen, druivenpitten en resten wijnsteenzuur die meer dan 5000j oud zijn bracht archeologen ertoe Cyprus aan te duiden als de eerste plek in Europa waar wijn gemaakt werd. In Spanje zijn het de Feniciërs geweest die de wijnstok voor het eerst aanplantten in het zuidwesten van Andalucia.
Het middeleeuwse dorp Liguërre de Cinca werd als vele andere hier verlaten en raakte in verval, tot de vakbond CGT het opkocht en restaureerde tot vakantie-verblijven. Zes jaar geleden kocht Jesús, een steenrijke ondernemer uit Huesca met 24 ondernemingen, alles op wat in Liguërre en Meson te koop was: wijngaard, het hele dorp, de camping, de hostal waar we slapen, enz.  www.linguerredecinca.com

Het bewerken van het land en specifiek de wijnbouw hoorden natuurlijk bij de wederopbouw van Liguërre aan de Cinca.  Ze plantten een grote wijngaard pal naast het dorp in 2003, met cabernet, grenache en syrah. Door de inbreng van oenologen werd de kwaliteit opgetrokken en de variëteiten verbeterd. Dus als je ooit een Liguërre in de rekken ziet liggen,  niet twijfelen! Wij hebben hem voor jou geproefd en zéér lekker bevonden (met een toets van kers en ...)



1 opmerking: