Het toponiem 'Muro' komt vaak voor in Sobrarbe om een dorp aan te duiden dat op een hoogste punt ligt en beschermd wordt door een ommuring. Muro de Roda beslaat een groot platform op een rotskam hoog boven de río Cinca met rondom rond eindeloze panorama's die visueel contact toestaan met andere kastelen of defensieve kerktorens in de regio. Aanvankelijk heette deze plek Muro Mayor, totdat Ramiro II El Monje deze kerk schonk aan de kathedraal van Roda de Isabena in 1135.
De kerk van de Hemelvaart staat aan de noordzijde van de murallas en aan de zuidzijde bevindt zich de ermita de Santa Barbara, eveneens in een defensieve bouwstijl opgetrokken.
De murallas dateren van midden 11e eeuw en zijn het resultaat van de expansiedrift van Sancho III van Pamlona en zijn zonen-opvolgers. De provincie Aragon was toen nog heel klein, van Pamplona tot de río Aragon van Jaca tot Sanguesa. Rond 1017 begon Sancho El Mayor met de annexatie van de oude provincies Sobrarbe en Ribagorza. De campagne begon dus uit het embryonale Aragon en richtte zich vooral op de burchten op een heuveltop die met elkaar in visuele verbinding stonden.
Zoon Gonzalo werd na de verovering van dit gebied waar wij nu doorheen wandelen gekroond tot koning van Sobrarbe en de Ribagorza, en de andere zoon Ramiro kreeg van zijn papa Aragon. Toen Gonzalo werd vermoord in 1044 kwamen de drie provincies bijeen onder gezag van koning Ramiro I. Hij vergrootte en verfraaide alle hoge burchten. Zij beschermden wegen en de bergkammen in zijn rug, waar de rijke gronden voor akkerbouw en de weiden voor het vee lagen maar ook de natuurlijke schuilplekken in geval de boeren moesten vluchten voor opkomende moslim krijgers.
Gelezen en goedgekeurd! Blij dat het steeds vlotter gaat hoewel ik daar nooit aan getwijfeld heb.
BeantwoordenVerwijderen